Hard werken of moeiteloos ondernemen?Je moet hard werken om succesvol te zijn, je moet hard werken om iets te bereiken in deze wereld.


Deze overtuiging heb ik heel lang geloofd. Ze zit onbewust ook ingebakken in onze cultuur.


Totdat mijn lichaam helemaal uitgeput was van al dat "harde werken" en ik deze overtuiging in vraag begon te stellen.


Wanneer ben je eigenlijk succesvol? Als je lichaam helemaal uitgeput geraakt, voelt dat niet aan als een succes.


Een leven vanuit vertrouwen, moeiteloos ondernemen, ondernemen vanuit je missie, … deze concepten kwamen meer een meer op mijn pad. Ik kwam mensen tegen die leefden volgens deze concepten, ik kwam het constant tegen in verschillende boeken die ik las. Hier had ik iets mee te doen.


Het kwam eigenlijk telkens op hetzelfde neer: vertrouwen op je intuïtie, tijd en ruimte maken om contact te maken met je innerlijke kracht, luisteren naar de behoeften van je lichaam en daarnaar handelen, meegaan in de flow in plaats van alles zelf proberen te controleren, ideeën laten ontstaan in plaats van alles zelf proberen te bedenken, enkel die dingen doen die in lijn zijn met je missie, ontdekken waar je moeiteloos goed in bent en daar de waarde van inzien, ...


Dat was niet echt in lijn met wat ik geleerd had tijdens mijn opleidingen Psychologie, Toegepaste Economische Wetenschappen en Management. En mijn rationele mind was hier wel wat sceptisch over. Een bedrijf bouw je niet uit met mediteren en wat tijd in de natuur door te brengen. Een bedrijf uitbouwen doe je door hard te werken!


Maar mijn nieuwsgierigheid was wel gewekt. En ik voelde ook dat mijn lichaam dat harde werken toch niet ging volhouden dus ik wilde er als startende ondernemer wel eens mee experimenteren.


Eén van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is om het niet te ver te gaan zoeken. Iedereen heeft zo van die dingen die moeiteloos gaan, dingen die je doet en waarmee je zonder veel moeite heel goede resultaten bereikt. Het kost je niet veel energie, maar het levert je veel resultaat op. Het zijn dingen die je vanzelf heel goed kan. En vaak vinden we dat zo vanzelfsprekend dat we er geen waarde aan hechten. Of we zien het als een hobby. Maar dat zijn juist de talenten waarmee je ontzettend veel toegevoegde waarde kan bieden aan de wereld.


Hoe meer ik de waarde van mijn eigen talenten ging inzien en hoe meer ik mediteerde en mijn eigen behoeften vervulde, hoe beter mijn bedrijf stroomde. Hoe meer ik tijd nam voor ontspanning en hoe meer tijd ik doorbracht in de natuur, hoe meer ideeën op me afkwamen die mijn bedrijf op korte tijd succesvol hebben gemaakt. En hoe meer aanmeldingen ik kreeg.


Van zodra ik terug in de modus geraakte van hard werken en geen tijd meer nam om te mediteren of mijn behoeften in te vullen, stopte de stroom.


Het was zo overduidelijk dat ik het echt niet kon ontkennen. En hoewel mijn ego er nog steeds wat sceptisch over is, heeft het me wel een succesvol bedrijf opgeleverd zonder dat ik er me kapot voor hoefde te werken.


Uiteraard bouw je geen onderneming uit met mediteren alleen. De ideeën die naar me toekwamen heb ik ook uitgewerkt. En daarvoor had ik wel mijn business inzicht, gerichte acties en focus nodig.


En als ik het nu zo neerschrijf lijkt het een eenvoudige switch maar dat was het zeker niet. Ik heb heel wat belemmerende overtuigingen getransformeerd. Mijn ego was geen fan van dat moeiteloze ondernemen. Ik heb schaduwkanten van mezelf in de ogen gekeken. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle mensen die me daarin hebben gesteund en begeleid. Want alleen was me dat niet gelukt.


En ook nu nog vraagt het heel wat bewuste aandacht om mijn bedrijf en mijn leven op die manier te blijven organiseren, want mijn ego komt vaak geniepig mijn vertrouwen verstoren met een aantal zinnetjes die me in wantrouwen en angst brengen. Daarom blijf ik me dagelijks verbinden met mijn intentie om een leven en bedrijf te leiden vanuit vertrouwen en vrijheid.

#moeiteloosondernemen #vertrouwen #vrijheid

RECENTE BLOG POSTS